Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κεικ Αγγέλου (Angel Food Cake)

Το πρωτοείδα σαν εικόνα σε γνωστή εφαρμογή παιχνιδιού όπου στήνεις και καλά το δικό σου εικονικό εστατόριο και το ερωτεύτηκα εικονικά!! Το ψαξα σαν συνταγή και το ξαναερωτεύτηκα, γευστικά αυτή τη φορά! Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο σαν κεικ μα είναι αφράτο και πολύ ελαφρύ (για εκείνους που προσέχουν την διατροφή τους ενα τσικ παραπάνω) καθ'ότι περιέχει μόνο τα ασπράδια και όχι τους κρόκους του αυγού, κατ'επέκταση λοιπόν δεν έχει τόσα λίπη.

Θα χρειαστούμε:
  • 12 ασπράδια απο μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρταρ (χρειάζεται να σταθούν καλά τ ασπράδια και να πάρει όγκο το κεικ παρ'όλα αυτά σε μερικές συνταγές δεν αναφέρεται)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 11/4 φλυτζάνι αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • μισό κουταλάκι εσανς αμυγδάλου
  •  1μιση φλυτζάνι ζάχαρη (αν σας φαίνεται υπερβολικό)
  • πρέζα αλάτι
Και τώρα το φτιάχνουμε:
Για να ξεκινήσουμε ν'αναφέρω οτι τον όγκο του το συγκεκριμένο κεικ τον παίρνει απο τ'ασπράδια των αυγών γι'αυτό σιγουρευτείτε οτι τα χτυπάμε σε καθαρό απο λίπη μπολ και τα ασπράδια να ναι σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης να αναφέρω οτι η φόρμα που θα το βάλουμε πρέπει να ναι φόρμα κεικ με τον κλασσικό σωλήνα στη μέση.
Αναμειγνύουμε λοιπόν τα ασπράδια των αυγών, το ταρτάρ και το αλάτι. Τα χτυπάμε μεχρι να δέσουν καλά μεταξυ τους.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Με τον ιδιο τρόπο και ανακατευοντας προσθέτουμε την ζάχαρη σιγά-σιγά μεχρι να απορροφηθεί και να ενοποιηθεί όλη.
Τώρα πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές σούπας απ το αλεύρι ανακατευοντας και ξανα το ίδιο ανακατεύοντας μεχρι ν απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Προσθέτουμε τη βανίλια, την εσανς αμυγδάλου και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε αργά.
Το ρίχνουμε στη φόρμα (άλλοι λένε βουτυρωμένη, άλλοι οχι εγω θα βουτύρωνα ελάχιστα) και το ψήνουμε στους 150 για μια ωρίτσα και κάτι ή μεχρι να ξανθύνει απο πάνω.


Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε, το αναποδογυρίζουμε για να μην ''κάτσει'' και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα το ξεκολλάμε προσεκτικά (είναι πολύ αφράτο) απ τα τοιχώματα μ'ένα μαχαιράκι και έχουμε πολλές επιλογές διακόσμησης! Εγώ Το κόβω ακριβώς στη μέση (σαν σαντουιτς) και του βάζω μια στρώση μαρμελάδας, ή σαντιγύ, ή κρέμα αραβοσίτου βανίλια και το ξανακαπακώνω απο πάνω! Τρώγεται γευστικότατα με παγωτό, μούρα, φράουλες και ότι αλλο μπορείτε να φανταστείται! Αν καταναλώνεται αυθημερον μπορείται να το επαλείψετε και όοοολο με σαντιγύ απο πάνω! Μιααααααααααμ.....