Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Λαχανοντολμάδες

Εντάξει, το παραδέχομαι... Είναι φαγητό λίγο ''μπελαλίδικο''. Αλλά είναι το αγαπημένο της μαμας μου! Οπότε αξίζει να βρίσκεται εδώ! Καλή όρεξη! :)

Θα χρειαστούμε:
  • 1 λάχανο μεσαίου μεγέθους
  • 1 κιλό κιμά
  • 1 ντομάτα
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
  • άνηθο
  • λίγο μάραθο.
  • αλάτι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μ'ένα μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου μέχρι την καρδιά του αλλά αφήνουμε ολόκληρο το λάχανο. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Βράζουμε το λάχανο για περίπου δεκα λεπτάκια, δεν θέλουμε να βράσει, θέλουμε να το ζεματίσουμε με μια βράση να ναι μαλακά τα φύλλα. Το βγάζουμε προσεκτικά, το τοποθετούμε σ΄ένα σουροτήρι να στραγγίξει. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεχωρίζουμε ενα-ενα τα φύλλα του και τα βάζουμε στην άκρη. Χρησιμοποιούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είναι πιο χοντρά για να στρώσουμε κυκλικά και ομοιόμορφα τον πάτο της κατσαρόλας.
Τώρα ρίχνουμε τον κιμά σε μια λεκάνη. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το ρίχνουμε στη λεκάνη με τον κιμά. Παρομοίως κάνουμε και με την ντομάτα. Ρίχνουμε στο μείγμα αυτό περίπου ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, το ρύζι μας, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το μάραθο ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλα τα υλικά να γίνει ένα ομοιόμορφο μιγμα.
Παίρνουμε τα φύλλα και βάζουμε ένα κουτάλι σούπας περίπου γέμιση και τυλίγουμε (κρίνουμε με το μάτι την ποσότητα που θα γεμίσουμε ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου).
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, βάζοντας και απο πάνω στρώσεις. Βάζουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό μεχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες και μεσα στην κατσαρόλα βάζουμε ανάποδα ένα πιατο να ''πατήσει'' τους ντολμάδες ωστε με την βράση να μην ξετυλιχτούν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου τρία τέταρτα και ελέγχουμε πριν κλείσουμε το μάτι να χει ψηθεί το εσωτερικό. Μόλις βράσουν ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο απο πάνω, και κάνουμε το αυγολέμονο. (Προαιρετικά στο αυγολέμονο ρίχνουμε μια κουταλιά κορν φλαουρ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: